PLUS introduceert duurzaam gekweekte Omegabaars

Geplaatst op 12 January 2018 om 11:20 door Jeroen Smit

2009 keer gelezen

Utrecht, 11 januari 2018 – De ecologische viskwekerij Aqua4C in het Belgische Kruishoutem kweekt een duurzame baars. Aan alle aspecten op het gebied van duurzaamheid wordt door de kweker gewerkt. De Omegabaars is vanaf volgende week in Nederland exclusief verkrijgbaar bij alle PLUS supermarkten.

De vis zwemt in kweekbakken die gevuld zijn met hemelwater en ze eten uitsluitend plantaardig voer dat uit de regio komt. Vismeel en -olie of grondstoffen van overzee staan niet op het menu. De vis is bovendien vrij van antibiotica. Het afvalwater van de vissen wordt extra gezuiverd in een rietveld en wordt schoon teruggeven aan de natuur of kan als meststof dienen voor de tomaten van de naastgelegen tomatenkweker. Het water voor de vissen wordt opgewarmd met de restwarmte van de kassen waar de tomaten groeien. En zo is de cirkel weer rond. Deze optelsom van innovaties maakt de vis significant duurzamer dan iedere andere vis. Bovendien zijn relatief weinig transportkilometers nodig om de vis in het schap van de PLUS supermarkten te kunnen presenteren.

Extra gezonde vissoort
In Nederland eten we nauwelijks baars en volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum te weinig vis. Daar wil Stijn Van Hoestenberghe, bioloog en oprichter van Aqua4C, graag verandering in brengen: “De vis smaakt goed en is door zijn stevige structuur makkelijk te bereiden. Je kunt hem bakken, braden en zelfs rauw eten. Daarnaast is de vis rijk aan Omega 3-vetzuren; 100 gram gefileerde Omegabaars bevat ruim 2 gram Omega 3-vetzuren. Dat is vergelijkbaar met makreel en significant meer dan andere witvis, zoals tilapia die bijvoorbeeld maar 0,1 gram Omega 3-vetzuren bevat.”

Verkoop vis groeit
Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS: “Ik ben heel blij met deze vis van dichtbij. Onze klanten kopen steeds meer vis. Wij houden van goed eten en vinden het belangrijk dat consumenten kunnen genieten van lekkere, verantwoorde, verse vis. Onze vis staat op de groene of oranje lijst van de VISwijzer en waar beschikbaar is deze voorzien van het MSC- of ASC-keurmerk. Inmiddels heeft – zeker met de overgang naar uitsluitend ASC gecertificeerde verse zalm en MSC gecertificeerde Hollands gepelde garnalen eerder deze maand – circa 95% van onze verse vis nu een verantwoorde herkomst. Voor de vriesverse vis van ons huismerk is dat 100%. Met de toevoeging van de duurzaam gekweekte Omegabaars hebben we een echte primeur.”

Reageren