Laatste nieuws
Meer blogsVier op de vijf Nederlanders zoeken kerstpret bij gourmet
Gourmetonderzoek: Nederlanders willen gezellige en stressvrije kerstdagen
Sinterklaas is net het land uit en kerst staat alweer voor de deur. Bij de meeste Nederlanders slaat de stress alweer toe. We maken ons massaal druk over wat we doen met het kerstdiner en hoe we iedereen tevreden houden. En wat doen we dan? Gourmetten! Onderzoek van PLUS toont aan dat bij maar liefst vier op de vijf Nederlanders het gourmetstel op tafel staat. Want dat scheelt ons stress (zegt 59 procent), we vinden het gezellig (82 procent) en iedereen eet wat hij of zij lekker vindt (49 procent).
72 procent maakt een verse salade, een op de vijf geeft aan weleens wild te eten en 43 procent heeft ook vis op de gourmettafel staan. Met name zalm is favoriet (83 procent). Wat we ook serveren: 40 procent kiest het liefst voor verantwoorde ingrediënten. Supermarkten presenteren dan ook steeds vaker verantwoorde gourmetproducten: goed vlees en vis, voorzien van de bekende keurmerken. Hollanders bezuinigen niet tijdens de dure decembermaand: kwaliteit is belangrijker dan prijs, zegt 53 procent.
Traditioneel lekker
De gourmettafel toont ook nog steeds traditionele ingrediënten. Bijna
alle Nederlanders hebben nog steeds kip (92 procent), hamburgertjes (75
procent) en biefstuk (77 procent) op het menu staan. Pannenkoekjes bakken is
ook bij 44 procent een gewoonte. Vier op de vijf smullen het liefste van knoflookssaus en drie
op de vijf pakt graag de satésaus.
We zitten gemiddeld van één tot drie uur aan tafel, het liefst onder het genot van een glas wijn of frisdrank. Mannen kiezen het liefste voor bier (28 procent) en vrouwen kiezen het liefste voor wijn (32 procent). De meest gekozen druifsoort is de Sauvigon Blanc: die vinden we het best te combineren met de diversiteit aan smaken op tafel.
Lokale cijfers
In het zuiden van ons land wonen de meeste gourmetfans: de helft geeft
aan regelmatig (twee tot vijf keer per jaar) te gourmetten, tegen 40 procent de
rest van de Nederlanders. In het oosten zijn het vooral de kinderen die
gourmetten, in het westen zijn de vleesvervangers dubbel zo populair als in
andere regio’s. Nederlanders in het noorden vind gourmetten de manier om de
kerstmaaltijd betaalbaar te houden (46 procent). Tegen 34 procent van de andere
regio’s. In het noorden geeft de gemiddelde persoon 10,80 euro uit aan de
kerstmaaltijd, in het zuiden 13,10 euro, in het oosten 14 euro en in het westen
14,10 euro.
“Het is niet vreemd dat de pannetjes zo populair zijn in Nederland. Gourmetten is heel eenvoudig voor te bereiden en ook leuk voor kinderen. Zij genieten ervan om ook een keer de chef te spelen en zelf te bepalen wat ze gaan bakken. Je kunt zoveel meer dan de bekende stukjes vlees en bijpassende sausjes. Rol bijvoorbeeld eens een plakje kaas in je vlees en je creëert een totaal andere smaak. Om Nederlanders te inspireren, geef ik in het kerstmagazine van PLUS extra tips waarmee ze met dezelfde kleine moeite veel meer op tafel kunnen zetten”, zegt gourmetfan Rudolph van Veen.
Reageren
Andere blog berichten
- Stoppen met verpakkingen van zwart kunststof eerste stap in verduurzaming verpakkingsbeleid PLUS16 March 2018 om 17:04
- PLUS introduceert duurzaam gekweekte Omegabaars12 January 2018 om 11:20
- PLUS belangrijke partner Nationaal Schoolontbijt 1 November 2017 om 10:39
- PLUS verbetert welzijn van meer dan 2 miljoen dieren per jaar20 October 2017 om 14:34
- Digitaal sparen volgende stap in loyaliteitsstrategie PLUS18 October 2017 om 17:22
- PLUS start pilot met HelloFresh maaltijdbox29 September 2017 om 14:16
- Emoji’s helpen 4 op de 5 kinderen om hun gevoelens te uiten24 August 2017 om 12:03
- Plus en 24Kitchen organiseren Goed Eten Festival23 August 2017 om 17:36
- PLUS heeft Beste Vleeswarenafdeling van Nederland14 August 2017 om 16:54
- Vakbonden en PLUS bereiken akkoord over sociaal plan distributiemedewerkers11 July 2017 om 16:43