Lekker gourmetten

Geplaatst op 9 December 2015 om 11:36 door

1436 keer gelezen

Vier op de vijf Nederlanders zoeken kerstpret bij gourmet

Gourmetonderzoek: Nederlanders willen gezellige en stressvrije kerstdagen

Sinterklaas is net het land uit en kerst staat alweer voor de deur. Bij de meeste Nederlanders slaat de stress alweer toe. We maken ons massaal druk over wat we doen met het kerstdiner en hoe we iedereen tevreden houden. En wat doen we dan? Gourmetten! Onderzoek van PLUS toont aan dat bij maar liefst vier op de vijf Nederlanders het gourmetstel op tafel staat. Want dat scheelt ons stress (zegt 59 procent), we vinden het gezellig (82 procent) en iedereen eet wat hij of zij lekker vindt (49 procent).

72 procent maakt een verse salade, een op de vijf geeft aan weleens wild te eten en 43 procent heeft ook vis op de gourmettafel staan. Met name zalm is favoriet (83 procent). Wat we ook serveren: 40 procent kiest het liefst voor verantwoorde ingrediënten. Supermarkten presenteren dan ook steeds vaker verantwoorde gourmetproducten: goed vlees en vis, voorzien van de bekende keurmerken. Hollanders bezuinigen niet tijdens de dure decembermaand: kwaliteit is belangrijker dan prijs, zegt 53 procent.

Traditioneel lekker
De gourmettafel toont ook nog steeds traditionele ingrediënten. Bijna alle Nederlanders hebben nog steeds kip (92 procent), hamburgertjes (75 procent) en biefstuk (77 procent) op het menu staan. Pannenkoekjes bakken is ook bij 44 procent een gewoonte. Vier op de vijf smullen het liefste van knoflookssaus en drie op de vijf pakt graag de satésaus.

We zitten gemiddeld van één tot drie uur aan tafel, het liefst onder het genot van een glas wijn of frisdrank. Mannen kiezen het liefste voor bier (28 procent) en vrouwen kiezen het liefste voor wijn (32 procent). De meest gekozen druifsoort is de Sauvigon Blanc: die vinden we het best te combineren met de diversiteit aan smaken op tafel.

Lokale cijfers
In het zuiden van ons land wonen de meeste gourmetfans: de helft geeft aan regelmatig (twee tot vijf keer per jaar) te gourmetten, tegen 40 procent de rest van de Nederlanders. In het oosten zijn het vooral de kinderen die gourmetten, in het westen zijn de vleesvervangers dubbel zo populair als in andere regio’s. Nederlanders in het noorden vind gourmetten de manier om de kerstmaaltijd betaalbaar te houden (46 procent). Tegen 34 procent van de andere regio’s. In het noorden geeft de gemiddelde persoon 10,80 euro uit aan de kerstmaaltijd, in het zuiden 13,10 euro, in het oosten 14 euro en in het westen 14,10 euro.

“Het is niet vreemd dat de pannetjes zo populair zijn in Nederland. Gourmetten is heel eenvoudig voor te bereiden en ook leuk voor kinderen. Zij genieten ervan om ook een keer de chef te spelen en zelf te bepalen wat ze gaan bakken. Je kunt zoveel meer dan de bekende stukjes vlees en bijpassende sausjes. Rol bijvoorbeeld eens een plakje kaas in je vlees en je creëert een totaal andere smaak. Om Nederlanders te inspireren, geef ik in het kerstmagazine van PLUS extra tips waarmee ze met dezelfde kleine moeite veel meer op tafel kunnen zetten”, zegt gourmetfan Rudolph van Veen.Reageren